Cyberspace 2023: Zakončení našeho projektu a výhled do budoucna s přednáškou Ine Beyens

Na konci listopadu jsme spolupořádali každoroční konferenci Cyberspace - tentokrát s hlavní přednáškou Ine Beyens z University of Amsterdam. Kromě setkání s našimi přáteli a kolegy jsme prezentovali panel, ve kterém jsme shrnuli náš projekt FUTURE, který dokončíme na konci letošního roku. Čtěte dále pro více informací a krásné fotky!

12. 12. 2023 Michaela Lebedíková

Bez popisku

Každý rok v listopadu spolupořádáme konferenci Cyberspace zaměřenou na právní a sociální aspekty kyberprostoru. Při této příležitosti jsme také pozvali některé naše kolegy a přátele: Alexandera Schoutena z Tilburg University, Ine Beyens z University of Amsterdam a Eriku Maksniemi s Laurim Hietajärvim z University of Helsinki. Chceme všem poděkovat za workshopy, meetingy a příjemný čas, kterou jsme společně zažili.

Co se týče konference Cyberspace, jsme rádi, že Ine Beyens vystoupila s keynote přednáškou o porozumění vlivu sociálních médií na psychické zdraví dospívajících. Více informací o její přednášce si můžete přečíst níže.

Bez popisku

Ine Beyens

Ine Beyens je odbornou asistentkou na Amsterdamské škole komunikačního výzkumu (ASCoR) na University of Amsterdam. Její výzkum se zaměřuje na vliv médií na emocionální, psychologickou a sociální životní pohodu (well-being) dětí a dospívajících. Ine je zakládající členkou projektu AWeSome, interdisciplinárního projektu, který zkoumá vliv používání sociálních médií na různé aspekty well-beingu dospívajících.

Přítel nebo nepřítel: pochopení vlivu sociálních médií na duševní zdraví mládeže

Sociální média se stala nedílnou součástí každodenního života dospívajících. Od chvíle, kdy se probudí, až do chvíle, kdy jdou spát, projíždějí mladiství své kanály sociálních médií a sledují nekonečné proudy videí na TikToku a příspěvků na Instagramu. Ačkoli sociální média nabízejí dostatek příležitostí ke spojení a sebevyjádření, existují obavy, že sociální média poškozují psychické zdraví dospívajících. Panují obavy, že sociální média vyvolávají u dospívajících úzkost a depresi, ničí jejich sebevědomí a zanechávají je izolované a osamělé.

Ačkoli veřejnost se stále obává, že sociální média mají špatný vliv na duševní zdraví dospívajících, výzkumy poskytují odlišnější pohled. Keynote přednáška představí poznatky z různých studií, které se snaží odhalit složité vazby mezi sociálními médii a duševním zdravím dospívajících. Bude se zabývat otázkou, proč se někteří adolescenti díky sociálním médiím cítí šťastní, zatímco jiní se cítí smutní, a osvětlí individuální rozdíly v účincích sociálních médií na různé aspekty duševního zdraví mládeže.

Co jsme zjistili ve FUTURE?

V sobotu jsme na konferenci představili náš projekt Pohled do budoucnosti: Porozumění vlivu technologií na "well-being" adolescentů (FUTURE). Cílem projektu bylo vytvořit komplexní teorii založenou na vědeckých poznatcích, která by zobrazovala krátkodobé a dlouhodobé dopady používání technologií na fyzickou, psychickou a sociální životní pohodu (well-being) dospívajících ve věku 11 až 18 let. Projekt měl pět pracovních skupin: analýza existujících dat, longitudinální výzkum, experimentální výzkum, inovativní výzkum využívající intenzivní sběr dat a umělou inteligenci a teoretická integrace výsledků. Náš tým letos v prosinci projekt dokončuje, proto jsme chtěli shrnout naše zjištění a podělit se o získané zkušenosti. Níže si můžete prohlédnout úvodní prezentaci hlavního řešitele tohoto projektu, profesora Davida Šmahela.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info